Scooterverzekering vergelijken en afsluiten

Vergelijk eenvoudig en snel 5 scooterverzekeringen en sluit de scooterverzekering af die bij jou past

 • Poliskosten
 • Beoordeling
 • Maandpremie
 • Schade bij/aan anderen
 • Diefstal of joyriding
 • Brand-, storm-, hagelschade
 • Accessoires (waaronder helm)
 • Eigen risico
 • Bij WA verzekering
 • Bij aanvullende verzekering
 • € 0,00
 • 5
 • €4,99
 • n.v.t.
 • Geen eigen risico
 • Geen (of € 150 of € 300 voor lagere premie)
 • € 0,00
 • 4
 • €5,61
 • n.v.t.
 • Geen eigen risico
 • € 100 (of € 250 of € 500 voor lagere premie)
 • € 0,00
 • 4
 • €6,04
 • n.v.t.
 • Geen eigen risico
 • € 250 per schade
 • € 0,00
 • 4
 • €6,54
 • n.v.t.
 • Geen eigen risico
 • 10% v.h. schadebedrag met een minimum van € 150 per schade

Scooterverzekering vergelijken

Vergelijk hier het aanbod aan verzekeringen voor jouw scooter of brommer. We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet, waardoor jij vandaag nog de gunstigste verzekering voor jouw scooter of brommer kunt afsluiten!

Verzekeren is verplicht

Heb je een scooter of bromfiets in je bezit waar je mee de weg op wilt kunnen, dan ontkom je er niet aan om een scooterverzekering ofwel bromfietsverzekering af te sluiten. De Nederlandse wet verplicht het de eigenaar van ieder voertuig op de weg om tenminste verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Zo’n WA-verzekering dekt namelijk de schade die je bij een ander hebt veroorzaakt. Heb je zo’n verzekering niet, dan zou je de schade uit eigen zak moeten betalen. Omdat niet iedereen daartoe in staat is, ben je dus verplicht dit risico af te dekken met een scooterverzekering voor tenminste wettelijke aansprakelijkheid.

Diefstal, joyriding en braakschade

Met een WA-scooterverzekering voldoe je aan je wettelijke verplichting om verzekerd te zijn voor schade die je bij een ander hebt veroorzaakt. Maar loop je schade op door (poging tot) diefstal van je scooter of brommer, of wordt er schade gemaakt aan het voertuig door joyriding, dan ben je daar niet voor verzekerd. Om te voorkomen dat je op deze manier de pineut bent, kun je je scooter of brommer met meer dekking verzekeren. Je krijgt dan in het geval van diefstal in ieder geval gedurende het eerste jaar na aanschaf van je scooter of bromfiets het aankoopbedrag vergoed. Bij sommige verzekeraars is deze periode langer. Na deze periode krijg je de dagwaarde van het voertuig vergoed.

Schade door brand of natuurlijke verschijnselen

Loopt jouw scooter of brommer brandschade, of schade door storm, hagel of bliksem, dan wordt dat niet vergoed vanuit een WA-verzekering. Om in het geval dat er zoiets gebeurd verzekerd te zijn van het krijgen van een vergoeding, moet je een verzekering met meer dekking afsluiten. Bij alle verzekeraars in ons bestand maken deze vormen van schade deel uit van hetzelfde dekkingspakket als schade door diefstal, joyriding en braakschade.

Schade aan je eigen voertuig als gevolg van een ongeluk

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk, is de kans groot dat niet alleen de tegenpartij, maar jij ook schade oploopt. Ben je zelf de schuldige bij het ongeluk, dan wordt vanuit een WA-verzekering wel de schade van de tegenpartij, maar niet die van jou vergoed. En dan zit je met 'de gebakken peren'. Om hiervoor verzekerd te zijn, moet je bij alle aanbieders van scooterverzekeringen de hoogste dekking kiezen. Dit vertaalt zich uiteraard in een hogere premie. Let goed op de voorwaarden: als er reden is om te concluderen dat er sprake was van onverantwoordelijk gedrag, kun je een vergoeding mislopen.

Total loss

Het zal je maar gebeuren: je loopt zulke ernstige schade op aan je scooter of bromfiets dat de reparatiekosten niet meer opwegen tegen de waarde van het voertuig. Dan moet hij total loss verklaard worden. Als je je hiervoor verzekerd hebt, dan heb je uiteraard recht op een vergoeding. Hierbij wordt hetzelfde systeem gehanteerd als bij diefstal. In het eerste jaar (of langer als de verzekeraar dat aanbiedt) na aankoop van de scooter of brommer krijg je de aankoopwaarde terug. Daarna krijg je de dagwaarde van het voertuig terug.

WA+ en Allrisk

Naast wettelijke aansprakelijkheid bieden verzekeraars één of twee andere dekkingen aan. Deze gaan schuil onder verschillende namen, maar komen doorgaans op ongeveer hetzelfde neer. Is er sprake van drie verschillende dekkingen, dan is er ‘middenstap’ die omschreven kan worden als WA+. Hieronder valt, naast natuurlijke wettelijke aansprakelijkheid voor schade bij een ander, schade aan je eigen voertuig als gevolg van brand of natuurlijke verschijnselen. Voor schade door bevriezing kun je je over het algemeen niet verzekeren. Onder WA+ valt ook schade door diefstal, joyriding of braakschade. De hoogste dekking is altijd Allrisk, hoewel ook hier verschillende namen voor gebruikt worden. Hieronder valt al het voorafgaande maar ook de schade aan je eigen voertuig als gevolg van een ongeluk waar je zelf schuld aan had. Het is vaak mogelijk om hier bovenop nog een aantal aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Eigen risico

Bij geen enkele WA-scooterverzekering is er sprake van een eigen risico. Dit is om te voorkomen dat de gedupeerde partij niet de volledige schadevergoeding waar hij recht op heeft krijgt. Voor schade bij jouzelf hanteren de verzekeraars vaak andere standaarden. De meeste verzekeraars rekenen dan wel een bepaald bedrag aan eigen risico per schade. Dit kan verschillen van 100 tot 250 euro. Sommige verzekeraars bieden de optie om een hoger eigen risico te accepteren in ruil voor een lagere maandelijkse premie. Neem in je keuze zeker mee hoeveel je bij iedere schademelding geacht wordt zelf mee te betalen, en of je dit acceptabel vindt.

Helm en accessoires

Rijd je op een scooter of bromfiets, dan ben je verplicht een helm te dragen. Omdat de helm onlosmakelijk verbonden is met het gebruik van je scooter of brommer, is de helm bij een scooterverzekering of bromfietsverzekering waarbij schade aan je eigen voertuig gedekt is automatisch meeverzekerd. Voor welk bedrag je helm is meeverzekerd, verschilt per verzekering. Meer informatie hierover vind je op de pagina’s over de verschillende verzekeraars. Daarop vind je ook of andere accessoires meeverzekerd zijn.

Opzittenden verzekeren

In de drie gangbare dekkingspakketten WA, WA+ en Allrisk is er nog geen dekking voor schade bij de opzittenden van het voertuig. Dit betreft bij een scooter of bromfiets de bestuurder en de eventuele passagier. Hiervoor is het bij een aantal verzekeraars mogelijk om een aanvullende opzittendenverzekering af te sluiten. Dan is er sprake van een eenmalige uitkering bij blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeluk met de scooter of brommer. Bij overlijden van een opzittende is er een eenmalige uitkering voor de nabestaanden.

Pechhulp

Het kan je gebeuren dat je met pech langs de weg komt te staan. Dat is immers een risico dat niet alleen automobilisten lopen. Het is dan goed om te weten dat er ook pechhulp bestaat voor scooters en brommers. Die komt er in de meeste gevallen op neer dat je elke dag 24 uur per dag kunt bellen als je langs de weg komt te staan. Je wordt dan met je kapotte scooter of brommer naar huis of naar een reparatieadres gebracht. Een aantal verzekeraars biedt dit aan als een aanvullende verzekering.

Rechtsbijstand

Het is in het verkeer niet altijd snel bepaald wie er schuldig is aan een ongeluk en wiens verzekering er dus opdraait voor de schade. Je kunt de pech hebben in aanraking te komen met iemand die bereid is schuld te erkennen, terwijl daar wel sprake van is. Dat kan leiden tot langdurige, onprettige situaties die tot in de rechtszaal kunnen lopen en veel geld kunnen gaan kosten. Om je te verzekeren van budget voor juridische ondersteuning, kun je bij een aantal verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten voor rechtsbijstand.

De scooter van je zoon of dochter verzekeren, of jouw scooter uitlenen? Pas op!

Als genereuze ouder wil je graag je kind de wind uit de zeilen nemen door iets vervelends als een scooterverzekering of bromfietsverzekering voor ze te regelen. Pas hier goed mee op, want het kan tot problemen leiden. Om te beginnen moet de verzekering op naam staan van de eigenaar van het voertuig. Is dat je kind, dan moet hij of zij ook zelf de verzekering op zijn of haar naam hebben. Is het wel jouw scooter of brommer die je wilt laten gebruiken door iemand anders, bijvoorbeeld je kind? Dan mag de scooterverzekering uiteraard wél op jouw naam staan. Maar let dan goed op wie je opvoert als hoofdgebruiker van de scooter of brommer. Wordt de schade namelijk opgelopen terwijl de daadwerkelijke bestuurder jonger is dan de opgegeven hoofdgebruiker, dan wordt het eigen risico flink opgehoogd. Geef dus bij het verzekeren aan dat jouw kind de hoofdgebruiker is.

Welke voertuigen kan ik verzekeren met een scooterverzekering of bromfietsverzekering?

De definitie van wat onder een scooterverzekering valt te verzekeren, verschilt per verzekeraar. In alle gevallen is het mogelijk om scooters, snorscooters, bromfietsen en snorfietsen met een scooterverzekering te verzekeren. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk andere voertuigen zoals een high speed e-bike ofwel speed-pedelec, scootmobiel of brommobiel met een scooterverzekering te verzekeren. Meer informatie hierover vind je op de pagina’s over de verschillende verzekeraars.

Schadevrije jaren

Net zoals bij autoverzekeringen wordt er bij de scooterverzekering of bromfietsverzekering doorgaans ook gewerkt met een zogenaamd bonus-malussysteem. Daarmee kun je door de opbouw van schadevrije jaren waarin je geen claim indient korting op de maandelijkse premie van je scooterverzekering of bromfietsverzekering krijgen. De hoogste uiteindelijke korting die daarbij aangeboden wordt is 75 procent. Het is niet mogelijk om schadevrije jaren van een autoverzekering of motorverzekering mee te nemen naar een scooterverzekering.

Online declareren

Bij alle verzekeraars in ons bestand kun je online je schade melden. Hiervoor moet je inloggen op je eigen polismap of portal op de website van de verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben ook een speciale app waarmee je schade kunt melden. Daarna wordt zo snel mogelijk bepaald of de schade onder de dekking valt. In het geval van nood kan er meestal naar een telefoonnummer gebeld worden voor bijstand.

Scooterverzekering vergelijken

Laatst bijgewerkt: 01-08-2020

3,6 / 15 stemmen
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Dit doen wij om de website te laten functioneren en het gebruik van de website te analyseren. Door op ‘Akkoord’ te klikken of gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina
Akkoord